Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žandovský obranář 2012

6. 2. 2012

 

Dne 04.02.2012 se reprezentační tým ZKO Cheb ve složení Radek Horák, Lenka Vališová a Roman Nečas v doprovodu s dalším soutěžícím Romanem Tiralou a L. Špringlovou (nikoli soutěžící, ale garde doprovod) vydali reprezentovat náš klub na zimní závod v Dolním Žandově – Žandovský obranář, který se pořádal v kategorii A - ZM (poslušnost i obrana) a kategorii B, která se skládala z poslušnosti dle ZVV1 a obran dle ZVV2. Dobrovolnou částí závodu byla i vložená část – zadržení na ringo na 100 metrů. Celkové složení týmu:
 
Radek Horák – Xena ze Zacpalova chovu (Jola)
Roman Nečas – Asso z PS
Lenka Špringlová – fotograf amatér, nepochází z žádné chovatelské stanice
 
 
Od chebského cvičáku jsme autem vyrazili zhruba v sedm hodin ráno při teplotě - 22°C. Zahájení se nepatrně posunulo díky opozdilcům, jež nemohli nastartovat ráno svůj automobil. Po nástupu se začalo s prvními pěti poslušnostmi dle ZVV1, které posuzoval pan rozhodčí V. Petrášek. Následovalo 5 poslušností dle ZM pod taktovkou rozhodčího p. F. Huniadvariho a dále zbytek poslušností dle ZVV1 a ZM. Z důvodu nemalého mrazu se poslušnosti střídaly, aby se páni rozhodčí mohli alespoň na chvilku zahřát v přistavěném stanu.
 
 
V pořadí třetí šli na poslušnost v ZM Lenka Vališová se svým pejskem plemene NO Albertem. Poslušnost byla hezká, kontaktní, Albertem často komentovaná. Škoda chvilky nesoustředění ze strany pejska při povelu vstaň, který byl proveden až na podruhé. Pak ještě Albert zavtipkoval u aportu a poslušnost tak byla ohodnocena pěknými 44 body. Jako další na řadu šel s pořadovým číslem 6. Roman Nečas se svým psem Assem. Asso není na závodění příliš zvyklý, toto byla jeho premiéra, navíc ho z počátku velmi zajímali lidé pohybující se v nedalekém houští. Assovi se nechtělo moc přiběhnout na zavolání, při povelu vstaň uznal, že venku začíná pařák a tak si chladil bříško a povel provedl až na třetí povel. Zřejmě po domluvě s Albertem na závěr zavtipkoval s aportem, a tak rozhodčí p. Huniadvari ohodnotil tuto poslušnost celkovými 40 body. V kategorii B – poslušnosti dle ZVV1 jsme mohli vidět dalšího našeho člena Radka Horáka s fenkou NO Jolou (neboli Xenou). Jola byla chudák asi vymrzlá a ztuhlá, a tak na povel nepřeskočila metrovku a pěkně si jí oběhla, což znamenalo ztrátu celých 10 bodů. Až na drobné chyby jako např. pomalejší aport a menší kontaktnost při poslušnosti jí rozhodčí nevytknul téměř nic. Poslušnost byla ohodnocena 59 body.  Další závodnici Drew Romana Tiraly bylo při poslušnosti vytknuto především předcházení a těžkopádnější přeskočení překážky (mě to tedy připadalo, že jí přeskočila jako laňka). Roman s Drew vybojovali na poslušnosti pěkných 72 bodů.
 
Po poslušnosti přišly na řadu obrany, kdy měl Albert opětovně vtipnou náladu a těsně před první plentou udělal otočku a běžel rovnou na vyštěkání figuranta. Jolinka naopak oběhla všechny plenty, které měla ale při vyštěkání si nepatrně štípla do figuranta. Další na řadě byl v kategorii ZM Asso, který při povelu revír běžel nejdříve do lesa, pak omylem oběhl jednu plentu, neomylně si to zamířil k plentě druhé, kde stál figurant, kouknul na něj a ledabyle odešel, pak se mu to zřejmě po krátkém čase rozleželo v hlavě a vrátil se figuranta vyštěkat (asi aby se neřeklo).
 
Jako poslední fáze bylo zařazeno zadržení na ringo na vzdálenost 100 metrů. Jako první byla na řadě Drew Romana Tiraly, které byla vytknuta menší razance, na zadržení tedy získala 66 bodů. Další na řadě byla Jolinka, jejíž zadržení bylo ohodnoceno 67 body, v těsném závěsu běžel Albert, který si vybojoval 76 bodů, tedy nejvíce z našeho týmu (!!), poslední náš pejsek - Asso běžel na figuranta sice jak o život nicméně u prvního zákusu nedovřel, u druhého se situace opakovala a až na potřetí se mu podařilo figuranta lapit. Škoda této chyby, neboť Assovu snahu o zadržení  rozhodčí obodovali 25 body. Nejlepší zadržení na ringo ukázal pejsek BOM – CASS pana Zifčáka.
 
Na bednu  dosáhla Lenka Vališová s Albertem, Roman s Assem se umístili na 6. místě z 9. a Radek s Jolinkou obsadili 9. příčku z celkových 12. Dalším závodníkem, ač ne z našeho klubu byli pan Jirkovský s Hugem, kteří se umístili v kategorii ZVV1 na druhém místě a Roman Tirala s Drew Bohemia Col-Bri, kteří obsadili v kategorii ZVV1 7. místo.
 
Všem závodníkům gratulujeme. Vzhledem k bojovým podmínkách a vytrvalému mrazu si pejsci i psovodi zaslouží naše ocenění !!!! 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Žandovský obranář 2012